Sunday, June 30, 2013

Munajat Palestin

Assalamualaikum.
sudah lama rasanya sy tidak menghidupkan blog sy. mungkin kerana sibuk. ataupun buat-buat sibuk.
Hari ini 30 Jun 2013 sy berkesempatan menghadiri Program Munajat Palestin anjuran bersama Muslim Care, Yayasan Amal, dan Cakna Palestin menampilkan pemidato yang superb dan best. perincian program adalah seperti berikut :
berikut adalah seleksi gambar yang sempat sy rakamkan semasa program ini berlangsung.
antara input yang dapat saya kongsikan adalah :
1. negara palestin mula dijajah pada 1924 yang merupakan tarikh sama kejatuhan Khilafah Islamiah Uthmaniyyah. ini bertepatan dengan kata-kata Saidina Ali sewaktu melawat Palestin setelah jatuhnya kerajaan Byzantine yang mengatakan bahawa
" kita adalah satu bangsa yang dimuliakan hanya dengan islam". ini juga bertepatan dengan maksud ayat al quran,
"Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam." [Ali ‘Imran 3:19]
Negara Palestin mula dijajah apabila sistem islam itu sendiri sudah tidak diamalkan oleh umat islam. sejarah telah merakamkan kerajaan islam Turki Uthmaniyah telah ditumbangkan oleh orang yang mengaku sebagai islam namun telah menyemarakkan semangat kebangsaan arab sekaligus menumbangkan sistem islam yang telah diwarisi dari Rasulullah s.a.w. dan para Khulafa ar -Rasyidin. setelah runtuhnya khilafah maka bermula penaklukan ke atas Palestin yang mana secara rasminya kaum yahudi telah menduduki dan mengusir rakyat Palestin pada tahun 1948. jelaslah disini kita hanya akan mulia apabila kita mengamalkan islam secara menyeluruh. jadi teman-teman semarakkan semangat pengamalan islam barulah kita bisa dipandang mulia di dunia dan lebih penting pada pandangan Allah Taala.
2. sy tertarik dengan keberanian saudara saya Abdul Kadir al Khusaini seorang pelajar terbaik American University, di Cairo. beliau dengan beraninya telah mengoyakkan skrol ijazah yang dimiliki di atas pentas dengan disaksikan oleh Diplomat-Diplomat Barat dengan mengatakan,
"universiti ini adalah tempat merosakkan pemikiran umat islam!" lantas selepas itu dia dibuang ke Palestin dan berjuang bersama jemaah disana.
FUH! Dahsyat kan?
3. dan saya baru tahu bahawa Briged Al Qassam ditubuhkan atas nama seorang individu bernama Izzudin Al Qassam dan beliau bukanlah rakyat Palestin tetapi rakyat Shams(Syria) yang telah menentang israel di Palestin.
Superb kn??
akhirnya sy minta maaf sekiranya ada kekurangan dalam perkongsian ini. banyak sangat input yg x dapat saya coretkan disini. so pengajarannya rajin-rajinlah ke majlis ilmu. sy pun dalam usaha merajinkan diri. kalu rasa kurang minta tambah ye sebab nama pun kurang mestilah kena tambah. hehe.. mudah-mudahan bermanfaat untuk sy dan anda semua.

No comments:

Post a Comment